Ohjelmalavat lauantaina 9.11.

Sinisen lavan ohjelmassa kuullaan uusimmista teknologioista ja robotiikasta. Vihreän lavan ohjelma keskittyy kuntoutukseen, esteettömyyteen ja hyvinvointiin. Löydät lavat A-hallista, messualueelta.

Ohjelma-areenan parketilla nähdään esityksiä, lajiesittelyjä ja mukaan pääsee kokeilemaankin. Ohjelma-areena Liikuntamaassa E-hallissa.

SININEN LAVA

10:30 Tukiviitottu satuhetki koko perheelle, Sivupersoona

Tukiviitottu satuhetki Tule tutustumaan Sipe-nallen johdattelemana tukiviittomien hykerryttävään maailmaan! Tässä satuhetkessä kaikki pääsevät mukaan viittomaan – eikä haittaa vaikkei aiemmin olisi käsiään heilutellut! Opettelemme yhdessä seikkailussa tarvittavat viittomat. Seikkailuretkueen kapteenina toimii lastenohjelmistakin tuttu Susanna Volanto Sivupersoonasta. Satuhetki tarjoaa pienen maistiaisen siitä, miten kommunikaatiota ja sen kehitystä voidaan tukea viittomien voimin. Viittomat sopivat kommunikaation työkalupakkiin ihan kaikille vauvasta vaariin.

Susanna Volanto

11:00 Kommunikointiteknologia tukee tasavertaista ja itsenäistä osallistumista, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Teknologian kehitys on laajentanut puhetta tukevien ja korvaavien apuvälineiden valikoimaa. Esityksessä avaamme, miten teknisiä kommunikoinnin apuvälineitä käytetään vuorovaikutuksellisesti ja miten ne tukevat puhevammaisia ihmisiä tasavertaisesti ja itsenäisesti osallistumaan arjen toimintaan niin kotona, koulussa kuin muussa toimintaympäristössä. 

Kaisa Leinonen

Kaisa Leinonen toimii Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa puheterapeuttina. Hänellä on kokemusta erityisesti puhevammaisten lasten ja nuorten kuntoutuksesta, oppimisen tukemisesta ja kommunikoinnin apuvälineistä. 

Tiina Jokela

Tiina Jokela työskentelee AAC-ohjaajana Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa. Hänellä on pitkä työkokemus liikunta-ja puhevammaisten lasten ja nuorten ohjaajana, kuntouttajana ja erilaisten kommunikoinnin apuvälineiden sisällön suunnittelijana.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tuottaa Apuvälinemessuille ohjelmakokonaisuuden Koulu ja kuntoutus, lue lisää: https://apuvaline.info/koulujakuntoutus

 

12:00 Tukiviitottu satuhetki koko perheelle, Sivupersoona

Tukiviitottu satuhetki Tule tutustumaan Sipe-nallen johdattelemana tukiviittomien hykerryttävään maailmaan! Tässä satuhetkessä kaikki pääsevät mukaan viittomaan – eikä haittaa vaikkei aiemmin olisi käsiään heilutellut! Opettelemme yhdessä seikkailussa tarvittavat viittomat. Seikkailuretkueen kapteenina toimii lastenohjelmistakin tuttu Susanna Volanto Sivupersoonasta. Satuhetki tarjoaa pienen maistiaisen siitä, miten kommunikaatiota ja sen kehitystä voidaan tukea viittomien voimin. Viittomat sopivat kommunikaation työkalupakkiin ihan kaikille vauvasta vaariin.

Susanna Volanto

12:30 Apua sokean ja heikkonäköisen arjen hallintaan, Näkövammaisten liitto

Esittelyssä Blindshell Classic – puhuva matkapuhelin sekä tutkaranneke Sunu.

Helppokäyttöinen BlindShell Classic on puhuva matkapuhelin. Se tottelee äänikomentoja,  jolloin voit soittaa puhelun yhtä näppäintä painamalla sekä sanella ja lähettää viestin kahta näppäintä painamalla. BlindShell Classic puhuu kaikki valikot ja saapuneet viestit.

SUNU- tutkaranneke mahdollistaa näkövammaisen turvallisemman liikkumisen. Rannetutka havaitsee edessä, sivulla ja ylhäällä olevat esteet ja ilmoittaa niistä tärinällä. Rannetutkaa voidaan käyttää sekä sisä- että ulkotila-asetuksilla. SUNU voidaan yhdistää kännykkään sovelluksella, joka mahdollistaa rannekkeen monipuolisemman käytön ja voit pyytää siltä tiedot esim. lähimmistä kahviloista tai pankkiautomaatista ja se ohjaa sinut perille.Anu Linkiö-Mitrovitch

Anu Linkiö-Mitrovitch, Näkövammaisten liitto

13:00 Robotit arjessa, koulussa ja kodeissa, Airo Finland ry

Robotit arkipäivästyvät ja tulevat yhä lähemmäksi ihmistä. Miten robotit auttavat meitä arjessa ja mitä niistä pitäisi ymmärtää ja tietää? Robotisoituva tulevaisuus voi olla positiivinen, missä ihmiset pystyvät elämään parempaa elämää kuin ennen tai sitten päädymme robottiruhtinaiden alaisiksi. Voimme itse vaikuttaa tulevaisuuteemme monella eri tapaa vaikka teknologian kehitystä ei voi estää.

Nicholas Andersson, Airo Finland ry

13:30 - 14:00 HIPPA: Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla

13:30 Digitaalisuus hyvän asumisen ja elinympäristön parantajana, HIPPA

Toini Harra_HIPPA_Metropolia

Toini Harra, projektipäällikkö, HIPPA

13:40 Arkikuntoutus mahdollistaa kotona asumisen entistä pidempään, HIPPA

Hanna Holma

Hanna Holma, toimitusjohtaja ja

Satu_Niskanen

Satu Niskanen, toimintaterapeutti ja väitöskirjatutkija, Voimin Oy

VIHREÄ LAVA

10:30 Vammaisten yrittäjien kokemuksia, Invalidiliitto

Invalidiliiton puheenvuorossa kokemuksistaan kertomassa Elektroniikkayrittäjä Juha Hentula, JH-tukku

Juha Hentula on:

Elektroniikkayrittäjä Lappeenrannasta, JH-tukku • Suomen Vammaisyrittäjät ry Puheenjohtaja • Lappeenrannan PK- Yrittäjät ry hallituksen jäsen • Etelä-Saimaan CP-Yhdistyksen johtokunnan jäsen (Invalidiliitto)

11:00 Iloa ja hyötyä liikkumisen apuvälineistä, TuleApu-hanke

Tule kuuntelemaan vinkkejä, miten käyttää apuvälinettä ergonomisesti. Samalla opit huolehtimaan tuki- ja liikuntaelinterveydestäsi paremmin. Esittelyssä Invalidiliiton TuleApu-hankkeen liikkumisen apuvälineen käyttäjille suunnatut uudet videot ja esitteet.

Maarit Honkasola, Hankevastaava ja Hanna Solja, Hankesuunnittelija, TuleApu-hanke, Invalidiliitto ry

https://www.invalidiliitto.fi/toimintahankkeet-ja-projektit/tuleapu-2018-2020

https://www.invalidiliitto.fi/liikkumisenapuvalineista

12:00 Paneeli: Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten sosiaalisten kohtaamisten tukeminen, Jotta kukaan ei jäisi yksin

Sosiaalisen kohtaamisen tuen -kokemustuntijapaneeli

Paneeli on osa Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen toteuttamaan osallisuuden ja seksuaalisuuden OsalliSEKSI-korttelia. Tutustu kokonaisuuteen:

https://www.kvps.fi/tapahtumat/osalliseksi-apuvalinemessuilla

12:30 - 13:30 Esteetön matkailu

12:30 Sähköpyörätuolilla ympäri maailman, mitä se antaa ja ottaa?, Sanna Kalmari

Sanna Kalmari

Sanna Kalmari, esteettömän matkailun asiantuntija, Palmuasema-blogi

Ohjelma on osa Esteetön matkailu -teemaa, messuilla myös teemaosasto. Tutustu kokonaisuuteen: https://apuvaline.info/esteetonmatkailu

12:50 Esteettömästi risteillen ympäri maailman, Risteilykeskus

Ohjelma on osa Esteetön matkailu -teemaa, messuilla myös teemaosasto. Tutustu kokonaisuuteen: https://apuvaline.info/esteetonmatkailu

13:10 Esteettömyys Scandic-hotelleissa

Ohjelma on osa Esteetön matkailu -teemaa, messuilla myös teemaosasto. Tutustu kokonaisuuteen: https://apuvaline.info/esteetonmatkailu

13:30 Meidän perhe retkellä - perheiden kokemuksia luontoretkeilystä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU

Kokemuksia retkeilystä perheenä? Millä ratkaisuilla olemme onnistuneet lisäämään retkeilyä ja kokemuksia luonnossa. Mitä yhteiset luontokokemukset on perheellemme antanut.

Lavalla näihin asioihin antamassa vinkkejä ja kertomassa omista oivalluksista kolme retkeilyä ja luontoliikuntaa harrastavaa perhettä.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja kokemusasiantuntijat

Mikan perhe retkellä

Mika (down) 21v, asunut 1½ vuotta poissa kotoa, pikkuveli Ossi 19v vielä kotona sekä vanhemmat Eeva ja Tapani

Asumme niin, että tontin rajalla alkaa metsä ja toisaalta Päijänteen rantaan on matkaa 200 m. Vuosien saatossa olemme liikkuneet paljon sekä lähiympäristössä että retkeillen eri puolella Suomea. Enemmän viihdymme luonnossa liikkuen kuin kuntosaleilla. Mika kylläkin käy pelaamassa hallissa jalkapalloa ja työtoiminnasta käsin myös sählyä. Uiminen (järvessä ja hallissa), hiihto ja patikointi ovat päälajimme. Kun pojat olivat pienempiä, kävimme myös melomassa kajakilla. Mikalla oli käytettävissä alakouluikäisenä myös peräpyörä (ensin Maliken kautta, sitten omana), millä pyöräilimme kotoa käsin.

Luonnossa liikkuessa on tärkeää, ettei ole kiire, vaan voi pysähtyä nauttimaan eväistä, valokuvata tai vain ihailla näkymiä. Toisaalta liikunnasta Mika on löytänyt myös kilpailumahdollisuuden – hiihdon Special Olympics -porukoissa. Se on tuonut paljon uusia mukavia kokemuksia.

Konstan perhe retkellä

Olemme 6-henkinen perhe Kuhmosta. Perheemme on: Äiti Maria, Iskä Kari, Konsta 9v, Kaarle 6v, Kerttu 5v, Uutuusvauva 1,5kk

Meidän erityinen on pikkukeskosena syntynyt, nyt 9-vuotias Konsta. Konstalla on cp-vamma ja näönkäytön ongelmia.

Tykkäämme liikkua ja oleskella luonnossa, mökkeily on iso osa vapaa-aikaamme. Konsta on aktiivinen, huumorintajuinen ja sinnikäs poitsu. Vammaisuus ei haittaa, joskus tosin hidastaa menoa ja meininkiä.

Mottona voisi olla jotain tämmöistä:

"Soveltamalla ja rakentamalla olemme päässeet monen esteen yli, joku este on kyllä jouduttu kiertämäänkin, mutta aina on tehty mitä haluttu"

Eeron perhe retkellä

Meidän perhe:

Eero 13v. perheen erityinen (Duchennen lihasdystrofia)
urheilullinen nuori, pelaa pleikkaa ja on pelannut eskarista asti HOS juniors joukkueessa sähköpyörätuolisalibandya, sähkärisählyä kansan kielellä, seuraa lätkää ja NHL:llää, tykkää kalastaa, nauttii metsäretkistä, eikä ole niin nökönuuka vaikka reitti poikkeaakin polulta.

Veera 15v.
harrastaa sirkusta, perheen leipuri, säikäyttää muun perheen kauhumaskeerauksilla, jaksaa touhuta pienten serkkujen kanssa, auttaa ja kantaa reppuselässä, liikkuu metsässäkin käsillä seisten ja kärrynpyörien

Siiri 8v.
reipas tokaluokkalainen, lukutoukka, on innokas kirjoittamaan ja piirtämään, touhuaa paljon kavereiden kanssa sekä tykkää kalastaa ja telttailla, nukkua riippumatossa ja grillata vaahtokarkkeja, on hyvä keksimään leikkejä metsäretkillä

Toni
tykkää kiipeillä, harrastaa brasilialaista jujutsua, on tosi kiva ja kalastaa, valokuvaa luontoa, lintuja ja eläimiä, on paras puoli-isä (Siiri)

Katja
paras äiti koko maailmasta (Siiri), ui kylmässä vedessä jos uskaltaa, käy polkujuoksemassa joskus, kerää sieniä ja halailee puita

Retkeilyä lähimetsissä arkisin ja pidempiä telttailureissuja vapaalla, tavallisia juttuja perheen kanssa ja ihan vaan luonnossa olemista. Pyörätuolinrenkaat ulvoen kohti uusia seikkailuja!

Instagram: Piikkarit ja pyörätuoli elämäntapa erityisen arjen pyörteessä @piikkarit_ja_pyoratuoli

 

14:30 Iloa ja hyötyä liikkumisen apuvälineistä!, TuleApu-hanke

Tule kuuntelemaan vinkkejä, miten käyttää apuvälinettä ergonomisesti. Samalla opit huolehtimaan tuki- ja liikuntaelinterveydestäsi paremmin. Esittelyssä Invalidiliiton TuleApu-hankkeen liikkumisen apuvälineen käyttäjille suunnatut uudet videot ja esitteet.

Maarit Honkasola, Hankevastaava ja Hanna Solja, Hankesuunnittelija, TuleApu-hanke, Invalidiliitto ry

https://www.invalidiliitto.fi/toimintahankkeet-ja-projektit/tuleapu-2018-2020

https://www.invalidiliitto.fi/liikkumisenapuvalineista

OHJELMA-AREENA

10:30 Sähköpyörätuolisalibandyn EM-kisojen lohkoarvonta ja haasteottelu pystypelaajien maajoukkuepelaajia vastaan

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU

11:30 Avustaja- ja opaskoirat itsenäisen elämän apuvälineinä

Opaskoira toimii näkövammaisen liikkumisen apuvälineenä ja se on oiva arjen apuri. Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulu kertoo opaskoirien koulutuksesta, pentutoiminnasta ja mahdollisuudesta vapaaehtoistyöhön.

Esiintymässä Opaskoirakoulu ja Avustajakoirat/ Invalidiliitto.

Opaskoirakoulu ja Avustajakoirat ovat paikalla esityksen jälkeen vastaamassa kysymyksiin.

opaskoirat

12:00 Opaskoirakoulu paikalla vastaamassa kysymyksiin

Opaskoirakoulu ja Avustajakoirat ovat esityksensä jälkeen paikalla vastaamassa kysymyksiin, tule kysymään lisää, jos sinua kiinnostaa koirien kasvatus tai hankinta.

12:30 Lajiesittelyssä e-urheilu

e-urheilulla myös oma esittelyalue Liikuntamaassa, tervetuloa tutustumaan.

12:45 Special Olympics taitoluistelunäytös

Liikuntamaan talviurheilualueen jäällä

13:00 Pyörätuolirugbyn haasteottelu

Pyörätuolirugbya pääsee myös kokeilemaan Liikuntamaan lajipisteillä

13:30 Pyörätuolitanssiesitys

Tämän vuoden Apuvälinemessujen esityksemme teema on: Tule sellaisena kuin olet - sinuna <3 Tanssimme eri vakio-ja latinalaistansseja Duo, Combi & Single tyyliin. Tänä vuonna pidämme pyörätuolitanssista myös tutustumistuokion yleisölle. Tervetuloa nauttimaan tanssin pyörteistä!

Pirkanmaan Pyörätuolitanssijat

Pirpy ry

14:00 Pyörätuolitanssin kokeilumahdollisuus

Pirkanmaan Pyörätuolitanssijat opastavat tanssin pyörteisiin, tervetuloa kokeilemaan pyörätuolitanssia.

14:30 Hengästyttävän hauska golf

Suomen Golfliitto

Golf on myös Liikuntamaan lajipisteellä mukana, tule tutustumaan ja kokeilemaan.

15:00 Sherborne-liikuntaa kaveri(e)n kanssa

Sherborne-liikuntaa kaveri(e)n kanssa Ota mukaan kaveri ja tule kokemaan liikkumisen iloa ilman mitään välineitä. Pistetään kroppaa likoon ja onnistutaan yhdessä - voi olla, että saadaan hikikin pintaan. Sherborne-liikunnassa harjoitellaan perusliikkumis- ja tasapainotaitoja, aistien käyttöä ja sopivasti myös kamppaillaan.