Apuväline-messut 2019: Esteettömyys ja osallisuus yhdenvertaisuuden mahdollistajina

03.05.2019

Tampereella marraskuussa järjestettävien Apuväline-messujen 30-vuotisjuhlavuoden kärkiteemoina ovat robotiikka ja teknologia, esteettömyys ja saavutettavuus sekä kuntoutus ja hyvinvointi.

 

Messuilla aiempaa näkyvämmässä roolissa oleva robotiikka on yksi esimerkki siitä, miten alan uusin teknologia pureutuu apuvälineitä käyttävien arjen hyvinvointiin.

”Robotiikan potentiaali hyvinvoinnin edistäjänä on todella suuri. Se vapauttaa hoitohenkilökunnan resursseja rutiinitehtävistä, luo uusia mahdollisuuksia kotona apuvälineitä käyttäville ja tukee yksilöllisen kuntoutuksen toteutumista”, messuille robotiikan luentoja järjestävä Develorin Cristina Andersson kiteyttää.

Messujen uudet teemat konkretisoituvat robotiikan ohella esteettömään luontomatkailuun sekä seksuaaliterveyteen ja -hyvinvointiin. Suurmessuilla pääsee tutustumaan apuvälineiden uusimpiin tuotteisiin ja palveluihin, jotka tukevat arjen osallisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Apuvälineiden mahdollisuudet eri elämäntilanteissa ovat esillä yli 200 näytteilleasettajan, 3 puhujalavan ja odotettavissa olevan 15 000 kävijän voimin.

Expomark järjestää messut yhdessä Invalidiliiton kanssa. Yhteistyössä on mukana Näkövammaisten liitto ry ja Sailab MedTech Finland sekä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, joka järjestää messujen yhteyteen Liikuntamaan.

Kasvussa oleva robotiikka tuo ratkaisuja ammattilaisten ja kuluttajien arkeen

Ajankohtaisen robotiikan mahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa ovat messuilla esillä käytännönläheisellä tavalla. Tuotteet, tietoiskut ja case-esimerkit kertovat konkreettisia esimerkkejä robotiikan mahdollisuuksista sekä hoitohenkilökunnalle että robotiikkaa arjessaan käyttäville. Suomessa robotiikkaa on käytössä jo nyt esimerkiksi kuntoutuksessa, ja robotiikkaa on murtautumassa parhaillaan terveydenhoitoalalle.

Robotiikan keskiössä on aina ihminen, joka hyötyy esimerkiksi itsenäistä kotiasumista auttavasta robotista, hoitajalta vapautuneesta ajasta tai kuntoutuksen apuvälineistä.

”Esimerkiksi lääkkeitä annosteleva robotti on hyödyllinen hoitohenkilökunnalle, sillä se vapauttaa aikaa itse ihmisten hoivaamiseen. Hoivan tarve kasvaa Suomessa koko ajan, ja tekoälyn avulla apuvälineitä voidaan kehittää sekä hoitoalan ammattilaisten että laitteita tarvitsevien tarpeisiin. Messut ovat erinomainen tilaisuus kertoa, oppia ja kysyä robotiikan mahdollisuuksista”, kertoo Cristina Andersson.

Esteettömän luontomatkailun mahdollisuudet ovat monipuoliset

Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry järjestää messujen oheen aiemmilta vuosilta tutun toiminnallisen Liikuntamaan. Uusina aiheina Liikuntamaassa ovat yhdenvertainen e-urheilu sekä luonnossa liikkumisen erilaiset esteettömät tavat.

Liikuntamaahan nousee erillinen luontoalue, jossa voi tutustua luontoliikunnan eri mahdollisuuksiin aina luontoretkeilystä kilpaurheiluun.  Liikuntamaassa voi kokeilla kymmeniä eri liikuntalajeja matalalla kynnyksellä.

”Oikeiden apuvälineiden avulla Suomen luonnosta pääsee nauttimaan todella monella tapaa. Liikuntamaassa toimintaesteisten henkilöiden monet mahdollisuudet liikkua esimerkiksi luontopoluilla, vesillä ja suunnistamassa ovat isosti esillä. On tärkeää tuoda asiaa esille, jotta yksilöt löytävät itselleen sopivia tapoja liikkua, ja että alan ammattilaiset voivat kehittää liikunnan paikkoja esteettömiksi”, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n koulutuskoordinaattori Piia Korpi kertoo.

Liikuntamaan luontopisteen kumppanina nähdään myös Metsähallitus, joka on osallisena VAU ry:n Luonto kaikille -hankkeessa. Luonto kaikille -hanke tähtää luontomatkailukohteiden saavutettavuuden ja esteettömyyden parantamiseen Päijät- ja Kanta-Hämeen alueilla. Hanke pyrkii kehittämään ja lisäämään esteettömiä luontomatkailukohteita ja lisäämään toimintaesteisten henkilöiden omatoimista luontomatkailua.

Seksuaaliterveys ja -hyvinvointi näkyy messuilla aiempaa isommin yleisön toiveesta

Hyvinvoinnin näkyvimpiä messuteemoja on erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kokonaisvaltainen seksuaaliterveys ja -hyvinvointi. Yleisön toiveesta valittua aihetta käsitellään messuilla ulkopuolisuuden kokemuksen, osallisuuden sekä ihmisoikeuksien toteutumisen lähtökohdista. Esimerkiksi luennot, tietoiskut ja apuvälineiden esittelyt tuovat teeman lähelle arkea.

”Seksuaalinen hyvinvointi on ihmisoikeus muiden joukossa, joka kytkeytyy koko sosiaaliseen elämään ja siihen, kuinka oma osallisuus koetaan arjessa. Olemme huomanneet, että tukea tarvitsevien kohdalla saatetaan ajatella, että esimerkiksi vamman takia seksuaalisuus ei kuuluisi heille yksilöinä. Tai henkilön toiveet läheisyydestä, ystävästä tai perheestä ovat olemassa, mutta ne ovat hautautuneet yksinäisyyden kokemuksen alle. Messuilla tartumme yksinäisyyden teemaan ja osallistumiseen arjen tasolla sekä annamme tukea ja vinkkejä seksuaaliterveyden toteuttamiseen apuvälineiden avulla.”, kertoo Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen projektipäällikkö Markku Vellas.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö toteuttaa Sexpon ja seksologien sekä muiden kumppaneidensa kanssa osallisuuteen liittyvän ”OsalliSEKSI” -teemakorttelin, jossa seksuaaliterveyteen voi tutustua ja kysyä asiantuntijoiden neuvoja seksuaaliterveyden apuvälineisiin.

Apuvälinemessut järjestetään Tampereella 7. - 9.11.2019 Messu- ja urheilukeskuksessa.

Lisätietoja Apuväline-messuista:

Taina Hiekkataipale
040 550 5950
markkinointipäällikkö, Expomark Oy

Lisätietoja Liikuntamaasta:

Piia Korpi
044 767 1368
Koulutuskoordinaattori, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

 

 

Takaisin